Talo Betonian toteutustapa

Talomme toteutustavaksi oli jo hyvissä ajoin valittu sandwich-betonielementit. Emme oikeastaan edes harkinneet harkkotaloja. Tämä kavensi valinnan vaihtoehtoja: kivipientalot on perinteisimmin tehty harkoista. Sen sijaan kerros- ja rivitaloissa betonielementit näyttävät olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. Toimittajia betonielementeille löytyy paljonkin, tarvitsee vain tehdä pieni haku vaikka sanalla betonielementit, niin selainikkunaan tulee pitkä lista potentiaalisia valmistajia. Meille seinien toimittajaksi valikoitui paikallinen Laukaan Betoni

Valmiita elementtejä Laukaan Betonin pihassa odottamassa kuljetusta eri puolille Suomea

Tähän pääseminen vaati kyllä jonkinmoisen rumban odotteluineen. Koska halusimme ulkoseinän valmiiksi valkobetonisena, sitä kautta karsiutui moni toimittaja. Ulkoseinän rappauksenhan voi tehdä joko betonikuoren päälle tai ns. eristerappauselementtiinkin, jos valitsee tämän tavan. Valmis kuori tuo mukanaan omat etunsa: se on valmis heti, kun se nostetaan paikalleen. Kustannukset ovat tiedossa jo siinä vaiheessa kun elementit tilataan. Rappausta ei tarvitse enää tehdä. Ison talon rappaus on yllättävän kallis urakka, ehkä kuitenkin hieman halvemmalla olisi päässyt rappaamisen valitsemalla. Haittapuolena voidaan sanoa, että elementtisaumoja ei tällä tavoin saa piiloon (rappauksen alle), vaan ne jäävät näkyviin. Jonkun mielestä tämä voi varmasti olla isokin haitta, tiedänpä jopa että kynnyskysymys. Meillä kuitenkin oli ajatuksena, että mitäpä sitä peittelemään! Betonielementtitalo mikä betonielementtitalo. Kantakoon Betonia saumojaan ylpeästi!

Betonielementit valetaan tehtaalla, ja niiden kuivuttua ne tuodaan  tontille ja nostetaan nosturilla paikalleen, niinkuin muutkin elementtitalot. Tästä jää siis aikaa vievä muurausvaihe pois verrattuna harkkotaloon. Tosin voin kyllä kokemuksen rintaäänellä sanoa, että suunnittelu on todella tarkkaa ja vie pitkän aikaa. Onhan se tosin siistiä sisätyötä verrattuna muuraushommiin!

Elementtitehtailla oli juuri siihen aikaan, kun aloitimme tarjouspyyntöjen lähettämisen, aivan hirveä ruuhka. Kaikilla oli kuukausien jonot toimituksissa. He eivät ehtineet edes käsitellä kaikki tulevia tarjouspyyntöjä kuin viikkojen tai jopa kuukausien viiveellä. Rakentajan näkökulmasta aika yllättävä tilanne. Hei, haluaisimme ostaa teiltä seinät. Haloo..? (No, jatkossa saimme huomata että tämä ei suinkaan ollut ainutkertainen tilanne. Samaan tilanteeseen olemme joutuneet myöhemmin monet kerrat: Että tarjouspyyntöihin ei vastata, maileihin ei vastata.)

Tällaisen ”omatoimitalon” suunnitteluun tarvitaan tietenkin ensiksi arkkitehti. Koska sellaisia ei tietenkään ollut nyt talopakettitoimittajan puolesta tarjolla, etsimme itse. Ensin olimme yhteyksissä kotikaupungin arkkitehteihin ja saimme heiltä tarjouksiakin, mutta lopulta valitsimme Tampereen suunnalta ArkTimlin -toimiston arkkitehti SAFA Eevamaria Timlinin suunnittelemaan meille kodin. ArkTimlinin www-sivuihin voi tutustua tästä

Kuva  Arktimlinin www-sivuilta

Arkkitehdin lisäksi tarvittiin  rakennesuunnittelija. Kummallista kyllä, sellaiset olivat kiven alla! Ne jotka olisivat betonielementtiosaajia olleet, esimerkiksi seinätoimittajan oma rakennesuunnittelija, olivat työllistettyjä. Moni taas ei kokenut elementtitaloja omaksi alueekseen, eikä halunnut ottaa työtä vastaan. Lopulta lista, jolta valita, oli yhden nimen pituinen. Valinnan vaikeutta ei näin ollen tullut. Talon ja pihan rakenteet on suunnitellut  Insinööritoimisto Ari Korhonen. Www-sivut täällä

Yhteistyössä näiden valittujen tahojen kanssa on ollut ylä- ja alamäkiä. Niinpä kai kaikissa projekteissa tuppaa olemaan. Arkkitehdin kanssa on ollut hankaluuksia tavoiteaikataulujen toteutumisen kanssa, harmaita hiuksia on tullut. Toisaalta hänen piirtämäänsä olen ollut niin tyytyväinen, että en ikimaailmassa vaihtaisi. Olisi vaikeaa kuvitella rakentavansa kenenkään muun piirtämää taloa. Tiedättekö, jos olisimme saaneet pitävämmän aikataulun, mutta ihan erilaisen talon. Kuin toinen todellisuus, jota on vaikea edes kuvitella.

Rakennesuunnittelusta itselläni ei ole pahaa sanaa sanottavana, tosin pääsuunnittelijan mukaan ymmärtääkseni joissakin detaljeissa olisi tarkkuutta voinut olla enemmän ja rakennekaavioita jollain lailla useammanlaisia tai jotain sen suuntaista, huomaatteko että en ymmärrä tätä alaa… Korhoselta tulee tilaajan näkökulmasta nopeasti ja tarkasti se mitä on tilattu ja pyydetty. Insinöörimäisellä nopeudella ja tarkkuudella. Kun verrokkina on boheemimmalla aikakäsityksellä liikkuva arkkitehti, niin suorastaan hämmästyttävän nopeasti pyydetyt asiat ovat rakennesuunnittelijan kynästä pöydällemme saapuneet.

6 vastausta artikkeliin ”Talo Betonian toteutustapa

  1. Olipa ilo löytää tänne ja päästä seuraamaan mielenkiintoista projektianne. Itsekin vakavasti pohdimme betonielementtitaloa ja muutamasta paikasta tiedustelimmekin, mutta jotenkin päädyimme tutumpaan vaihtoehtoon.

  2. Meillähän tämä projekti on kohtalaisen pitkäaikainen, eli rakenne päätettiin about 3,5v sitten. Silloin oli suunnitelmissa päästä rakentamaan v. 2010 kesällä. Sitten tuli kaikennäköistä, perustukset tehtiin syksyllä -10 ja seinät alkoivat nousta sitten vasta talvea vasten. Siinä vaiheessa kun betonielementtitehtaiden (täkäläisten) tilauskirjat olivat tyhjiä ja niiden pihassa seisoi toteutumattomien projektien elementtejä pitkin poikin.
    Mutta tää on tätä.

    • Olenkin seurannut Sahrami teidän projektia toisessa paikassa internjetin ihmeellisessä maailmassa, nyt muistinkin 😉 Ja täst edes jatkan blogiasi seuraillen!

  3. Kiitos Sahrami kommentistasi! Minustakin se harmaa perusbetoni on kaunista. Olipas teillä jännät aikataulusattumukset sitten noiden tehtaiden kanssa. Alalla taisi tosiaan olla jonkin sorttinen ruuhka ainakin 2011 vuonna. Joka sitten yhtäkkiä jotenkin loppui kuin seinään. Me jouduimme myös odottamaan.

  4. Valkobetoni on kaunista (no, minä tykkään kyllä ihan perusbetonistakin, ei sen puoleen). Kaikki eivät sitä tosiaan voi toimittaa, jos ei ole erikseen sille linjaa. Joutuu pesemään kaikki putket ja kuljettimet, että ei tule epäpuhtauksia (eli värillisiä kiviä).

    Mukava lukea tällaista virkistävän erilaista näkemystäkin, aika harva pientalorakentaja edes ajattelee betonielementtejä. Meillä se karahti aikataulukysymyksiin (silloin kun asia oli työn alla, oli elementtitehtailla kalenterit täynnä koko vuodeksi; kun itse rakentaminen alkoi, niin elementit olisi saanut parhaimmillaan parin viikon toimitusajalla tilauksesta… tasan ei mee nallekarkit).

Kommentointi on suljettu.