Jytinää, jyskettä, pölyä ja porausta

Jopas on tapahtunut! Louhinta Pynnösen miehet tulivat tontille ja pistivät tuulemaan. Heillä onkin ollut paljon työmaata alueellamme, kun kyseessä on kallioiselle mäelle rakentuva rinnealue. He siirtyivät tontilta toiselle, ja joka välissä tuntui olevan parkissa heidän poravaunujaan, kuorma-auto, lavetti, kaivinkone… Kyseessä on perheyritys, jossa työskentelee poikien lisäksi jo 73 vuoden (nyt en ihan käsi Raamatulla mene takeeseen tuosta kolmosesta) ikään ehtinyt Juhani-isä. Joka sivumennen sanoen vaikutti aivan valtavan mukavalta ja leppoisalta ihmiseltä. Ja herranen aika, hänen iässään ihminen tekee 9 tunnin työpäiviä! Nämä ovat näitä tervaskantoja, tiedätte varmasti ihmistyypin. Mies isolla M:llä, jolle olisi aivan erikoinen ajatus olla eläkkeellä. Juhanin isä on aikanaan perustanut tämä yrityksen jo 40-luvulla, joten he tekevät jo kolmannessa polvessa louhinta- ja räjäytyshommia.

Tontillamme oleva kallio on ns. häiriintynyttä, eli sellaista että siinä on halkeamia ja räjäytettäessä kallio halkeaa hyvinkin pieneksi louheeksi, siitä lähtee sellaisia säännöllisen muotoisia ”paasia”. Kuulemma tämän tyyppisen kallion räjäyttämiseen täytyy käyttää isoja paukkuja, sillä räjähdyksen voima jotenkin ”katoaa” niitä halkeamia pitkin. No, Pynnösmäellä edetessään he olivatkin kehittäneet työtapojaan ja homma kävi kuin tanssi. Lisähaastetta tuo vuoremme alitse kulkeva rautatietunneli, jonka takia räjäytyksille oli erityisohjeita.

Talon alta louhittiin kalliota, ja lisäksi piti räjäyttää muutama iso kivi jotka olivat liian suuria kaivinkoneella liikuteltaviksi, meidän Kaivuri-Heikkimme kyllä niitä siirteli kauhalla mutta nostaa ei voinut. No, niistä tuli hyvin nopeaan pynnös-raekoon rouhetta. 

Syystä että tämä räjäyttely- ja poraushommeli on itselleni jälleen sitä lapsuuden maisemaa, olikin eri mielenkiintoista seurata, miten ala on kehittynyt. Porauksen tekevät miehen ja kiviporan sijasta poravaunut. Alla olevassa kuvassa vaunu poraa reikää ison kiven panostamiseksi.

Poravaunut ovat ketteriä laitteita, joita ohjataan kauko-ohjauksella niin että ei tarvitse ihan vieressä poratessa seisoa. Toisaalta moni asia ei ole muuttunut: Meteli. Pöly. Ulkona työskenteleminen sateella ja paisteella, pakkas- ja hellerajoja ei tunneta. Kyllä tämä on tosimiesten hommaa sanon minä! 


Tätä työskentelyä seuratessa kristallisoitui, mistä se työn hinta oikein muodostuu. Hankitaan lavetti, kuorma-auto nosturilla, kaivinkone, muutamia poravaunuja, porat ja dynamiitit ja muut tarvikkeet, ja lisäksi näitä käyttämään tulee kolme miestä, niin johan se jotain maksaa. Lämmin kiitos siis Pynnösille, jännitysmomentiksi vielä jää että saako tämä aloitteleva bloggari ladatuksi jännittävän räjäytysvideonkin mukaan blogiin! Mutta valitettavasti videolta ei kuitenkaan välity se korviahuumaava pamaus joka kuuluu kilometrien päähän, ja maan tärähtäminen jalkojen alla. Matot hyppäävät kalliolla ylöspäin, pölyä pöllähtää niiden alta. Jännää! Louhijoiden lähdettyä rakentaja jää kahlaamaan isoon kivikasaan ja kiittelee mielessään että onneksi on se Kaivuri-Heikki, muuten voisi olla pitkissä kantimissa tämän kivilouhoksen muuttuminen talon pohjaksi.