Jännittävyyksiä tällä viikolla!

Tällä viikolla meidän alueella tapahtui jännää! Valitettavasti en ollut tietenkään itse paikalla kaikkea tätä jännän äärellä olemista todistamassa. Vähänkös harmittaa.  😉 

Koko alueen raksat ratsattiin. Poliisin avustamina verotarkastajat kiersivät kaikki raksat alueella. Kaikilta paikalla olijoilta kysyttiin keitä he ovat ja minkälaisessa työ- tai sopimussuhteessa keskenään. Kaikki alueelta poistuvat tai sinne pyrkivät autot pysäytettiin ja kysyttiin, millä asioilla ja kenen leivissä kukin liikkuu. Ne, jotka oli jo haastateltu, saivat käteensä lapun jota näyttämällä välttyi sitten vastaamasta mahdollisesti samoihin kysymyksiin uudemman kerran.

Meidän raksalla oli tosiaan kysytty kaikilta nämä kysymykset. Eikä siinä vielä kaikki, myöskin jo tehdyistä töistä oli kysytty että kuka on tehnyt mitäkin, mistä on tilattu, onko sopimuksia tai laskuja. Miehelleni annettiin kirjekuori johon täytyy laittaa kopioita laskuista tai sopimuksista. Eli pieni paperityö-ponnistus tässä on edessä vielä. 

Onneksi ei meillä ollut mitään salattavaa, meidän raksalla ei Herra Harmaa jyllää vaan mennään sieltä mistä pitääkin. Loppuviimein se on kaikkien etu. 
Ensinnäkin pimeällä työllä ei ole takuita. Vaatii kylmää uskallusta ostaa raksan isoja tärkeitä töitä kuititta. Mitäs jos työssä tulee virhe? Se tehdään juosten kusten? Omien oikeuksien perääminen on silloin vaikeaa.  Näitä laskuja voi joutua maksamaan sitten pitkään jälkeenpäinkin jos on tehty näkymättömiä pahoja rakennusvirheitä. (En nyt väitä etteikö tällaiseen tilanteeseen valitettavasti voisi joutua kuittienkin kanssa.)

Toiseksi pankille voi olla vähän hankalaa perustella lainan nostoa epämääräisten käteisottojen varassa. Ei ole kokemusta, mutta luulisipa siitä lainanantajan älähtävän jos tililtä rahaa kauhean paljon katoaa ilman mitään selkeää maksuosoitetta. Pankin etu on pitää huolta, että heidän vakuuksiensa arvo on mahdollisimman korkealla ja työn laatu hyvää, todennettavissa, takuulla. Hassua kyllä, se ei välttämättä näytä olevan kaikkien rakentajien/rakennuttajien intresseissä.

Harmaa talous – musta tulevaisuus -kampanjan nettisivut löytyvät täältä. 
Jokainen lienee kuullut myös radiomainoksia viime aikoina.

En halua moralisoida ketään, mutta yleisesti ei välttämättä aina tunnuta ymmärtävän, minkälaisia ilmiöitä voi liittyä perin harmittomilta tuntuviin asioihin. Sellaiset asiat kuin rikollisuus ja ihmiskauppa eivät tule mieleen jos heittää romanikerjäläiselle kolikon, sehän on hyvä teko. Ravintola- ja rakennusalalla kukoistaa tietääkseni oikea verkosto tätä samaa maailmaa. Nämä asiat nimenomaan eivät ole mustavalkoisia.

Ja ei, tietenkään kansainvälinen ihmiskauppa ei ole sama asia kuin se, jos Pera Perusyrittäjä tekee jonkin pikkukeikan kuititta silloin tällöin. Mutta harmailla alueilla siinäkin liikutaan. Myös sosiaalietuuksien väärinkäyttö on harmaata taloutta, se, jos joku nostaa vaikka ansiosidonnaisia päivärahoja ja tekeekin samaan aikaan pimeitä töitä. Pimeiden töiden tekeminen sinänsä vaatii varmasti uskallusta, sillä työntekijän asema on kaikkea muuta kuin turvattu jos sattuu jotain yllättävää. Se on sitten voi voi.

No mutta joka tapauksessa tämähän oli hyvin jännittävä lisä jo vähän puuduttavaksi käyneeseen raksailuarkeen, oikein iso poliisi- ja virkamiesoperaatio meidän huudeilla!  =)

2 vastausta artikkeliin ”Jännittävyyksiä tällä viikolla!

    • No älä!! Huisin jännää. Miksi oi miksi minä missaan aina kaiken jännittävän. Toisaalta voi olla hyvä että en ollut paikalla, sillä saattaisin ehkä vastata hieman kärkkäästi jos joku tulisi raksalleni kyselemään että mitä asiaa minulla on siellä olla. Tai kadulla kulkea. =D

Kommentointi on suljettu.