Maakellari

Kellarin paikka on valmiina

Maakellarin laittaminen talon kupeeseen tuntui itsestään selvältä ajatukselta kun nyt kerran muutenkin näin isoon projektiin ryhdyttiin. Meillä on iso perhe, ja paitsi syömme niin myös viljelemme ja keräilemme itse paljon perunoita, juureksia ym. kellarikamaa. Sinne voi laittaa hillopurkit, mehupullot,  omenat, käypä tuo varmasti viinikaapistakin tarpeen tullen.

Kunhan talo valmistuu niin meidän ruoansäilytykseen liittyvien ongelmiemme pitäisi siirtyä historiaan. Siitä pitävät huolen Festivo-kylmiöpakastin, maakellari, ja arkkupakastimellemme varattu tila askarteluhuoneessa.  Jo yksin Festivokin kilpailee pienen kellarin kanssa, sillä siinä on erikseen laatikko juuresten säilytykseen. Näin raivaajien sukua olevina kuitenkin tarvitsemme niitä pottujamme ja porkkanoitamme varten pikku laatikon sijaan kokonaisen laarin… 

Ihmeesti tuota ruokaa kuluu kolmen nälkäisen pojan perheessä jo nyt, kun lapset ovat ikähaitarissa 4-10 vee. Luultavasti viiden vuoden kuluttua heidän ruoankulutuksensa kaksin, kolminkertaistauu tästä… Joten ruokahuollon ja säilytyksen toimivuus on aika iso viihtyvyystekijä kaiken muun rinnalla. 

Maakellari kannattaa sijoittaa sinne tontin pohjoisimpaan ja suojaisimpaan, kylmimpään, kalseimpaan nurkkaan. Tilasimme kellarielementit Laukaan Betonilta, sieltä mistä talonkin seinät, koska saimme ison talonseinä-tilauksen jälkeen tietenkin kellarin sopuhintaan. Toimittajia on toki muitakin. LB:n maakellari on ikäänkuin valtava kaivo jonka päällä on betoninen kansi ja sivussa kulkuaukko. Sille tehdään pohjat sepelistä ja sitten päälle laitetaan eristävä kerros maata, meidän tapauksessamme laitettiin myös finnfoam-levyjä maakerrosten väliin. 

Sen jälkeen valettiin tukimuuri, joka tukee maamassoja ja muodostaa kellarin eteen talon sivustalle ikäänkun pienen suojaisan aukion. Myöhemmin valettiin Harjun Betonin vallikivistä vielä muuri ”aukion” toiselle laidalle. 

Petri ja Kaivuri-Heikki hakivat kellarin tehtaalta pienellä kuorma-autolla. Siinäpä osat kaikkinensa. Tuollainen betoninen kulkuaukko olisi huisin kiva vaikka missä, esimerkiksi keskellä pihaa! Sen ei tarvitsisi johtaa mihinkään. Tuntuu synnilliseltä laittaa jotain noin kaunista maamassojen alle piiloon.

Osat nostettiin kaivurilla paikalleen.

Kerros kerrokselta osat paikalleen

 

Rakentajalle tuli ihan liian tylsää kesken kellarin asennuksen, koska ei ollut saanut kiivetä pitkään aikaan mihinkään. Kiipesi sitten parvekkeen seinälle maalaamaan tukipalkkia. Lidlin maaliruisku: emme suosittele. 


Osat ovat paikallaan ja muurin valumuotti siinä on tekeillä.

Tukimuurin valu tehty, kellarista tuleva tuuletusputkikin siinä näkyy.