SPU-katon asennuskuvat takautuvasti

Betonian kattoratkaisuksi valittiin jo suunnitteluvaiheessa SPU-elementit. Talomme katto on pulpettimallinen, ja kattolappeiden väliin tulee siis muutama ikkuna. Lappeiden kaltevuudet ovat kadun puolelle 1/5 ja pihan puolelle 1/3. Alun perin suunnitelmissa oli matalaenergiakatto, siis vähemmän eristettä, mutta loppujen lopuksi jouduimme ihan rakennusteknisistä syistä ottamaan passiivikattoelementit. 

En edes yritä muotoilla tätä itse, vaan lainaan suoraan valmistajan www-sivuilta tekstinpätkän: 

”SPU Passiivikatossa koko kattorakenne sisältyy valmiisiin elementteihin. Kyseessä on ns. sandwich-elementti, jossa SPU-eristelevyyn on kiinnitetty molemmin puolin puulevy sekä tuuletus- ja asennustilan koolaukset. Myös räystäsratkaisu on mukana elementin rakenteessa. Koko elementti on rakenteeltaan kantava. Sitä on helppo työstää rakennustyömaalla ja läpiviennit, kuten aukko savupiipulle, voidaan tehdä mihin kohtaan tahansa. SPU Passiivikatto säästää nopean asennuksen ja rakenteensa vuoksi merkittävästi aikaa ja kustannuksia. SPU Passiivikatto on myös rakenteeltaan ohut verrattuna muihin passiiviratkaisuihin.”

Täältä  löytyy SPU:n sivuilla oleva kuvasarja asennuksesta. 

Meidän kattoasennuksesta muutama kuva. Valitettavasti allekirjoittanutta jännitti niin kovin katsella kun mieheni ja meidän ”kummisetämme” kiipeilivät katolla asentamassa elementtejä, että valokuvaus jäi vähiin eikä näissä näy edes nosturia! Iso nosturihan tähän tietenkin tarvittiin. Mutta ihmeen helpolta se homma näytti, kännykästä voi löytyä videota jonka ehkä joskus laitan tänne. Tai ehkä en. Videolle lausumani kommenttiraita voi luultavasti olla liian noloa kuultavaa tyyliin voi-herrajjumala-kohta-ne-tippuu-sieltä-katolta-onpas-pelottavaa.

Rekka jyristää paikalle kyydissään kattoelementit

Taivas on vielä kattona! Sandwich-seinäelementin rakenne näkyy tästä hyvin, ulkokuoren ja eristeen yläreuna on sisäkuorta korkeammalla. Lautaan tullaan kiinnittämään spu-kattoelementti isoilla ruuveilla, toisesta päästään se kiinnitetään kulmaraudoilla kurkihirteen.

Pieni välivarastointi tontille nosturia odotellessa.

Ensimmäinen kattoelementti on kiinnitetty. Elementit ovat mittatilaustyönä tehdyt.

Kaikki elementit asennettu! Taustalla hengittää rakas kotikaupunki. Oikealla sinisävyiset isot rakennukset ovat Kankaan paperitehtaan aluetta, joka on seuraava kehittämisen kohde Jyväskylässä. Jos kiinnostaa lukea, kuinka monet rakennemuutokset kokenut paperitehdasalue muuntuu kaupunginosaksi, niin käypä näillä sivuilla.
Valmis katto. Kuvasta näkyy hyvin, miten kiinnitys kulmaraudoilla kantavaan palkkiin on toteutettu.

 


2 vastausta artikkeliin ”SPU-katon asennuskuvat takautuvasti

  1. Upeat maisemat ainakin teidän tontilta! 🙂 Muutenkin tuleva kotinne näyttää (ainakin tässä vaiheessa) juuri semmoiselta, mikä on muotokieleltään meidän unelma-kotimme kaltainen. 🙂 Ehkä tämän remontin jälkeen voisi jälleen harkita täysin uuden rakentamista? Edellisen uuden tekemisestä on kolme vuotta, joten tämä remontointi on hieman erilaista jälleen tässä vaiheessa.

    • No olettepas te ahkeria rakentajia ja remontoijia! Olette tainneet jäädä raksailukoukkuun 😉 Me emme ole rakentaneet ennen oikeaa taloa, mutta mökki on rakennettu ja sehän on ikiproggis: kun yhden paikan saa valmiiksi niin pitää ryhtyä pykäämään varastoa, terassia, huussia, saunaa… Mökin rakentaminen on vaan ihan erilaista, siinä ei ole samanlaisia aikataulupaineita ym. ja muutenkin on pienimuotoisempaa.
      Meidän ikkunoista näkyy metsä, kaupungin valot vähän vilahtelevat. Tuo metsän takana oleva kaupunkimaisema, joka on alimmassa kuvassa, näkyy vähän ylempää samalta asuin alueelta. Huolimatta tarjolla olleista upeista maisemasta yli kaupungin, me halusimme juuri tuon tontin minkä sitten saimmekin. Metsäläinen haluaa metsän reunaan 😉
      Sisälle olisi tarkoitus luoda eleetön ja skandinaavinen tunnelma. Karsia turhuutta niin että on tilaa hengittää, maisema saa tulla sisälle. Valkoista, mustaa kiveä, koivua.

Kommentointi on suljettu.