Lämmönkeruuputkisto katolle

Viime viikolla Petri ja Ilpo asensivat katon etelänpuoleiselle lappeelle lämmönkeruuputkiston. Alunperin tällaista ei ollut suunnitelmissa, mutta se toteutettiin vähän  ”on the go” -ratkaisuna. 

Auringosta on siis tarkoitus ottaa vähän lisäboostia lämmityshommiin, pääasiallisena lämmitysmuotona meillä on maalämpö. Kattoputkisto toimii niin, että kiertovesipumpulla putkistoissa kuljetettava keräysneste kulkee lämmönvaihtimen läpi, ja lämpö otetaan talteen puhallettavaksi sisälle ilmanvaihtokoneen kautta.  Ei siis muita uusia osia kuin tuo kiertovesipumppu ja keruuputkisto, muut asiat luonnostaan jo olivat olemassa suunnitelmassa. 

Ilmanvaihtokoneeksi on ainakin etukäteen suunniteltu Enervent Pelican eco ede. Ei ole vielä shoppailtu sitä, joten ei nyt lyödä asiaa täysin lukkoon. Maalämpöpumpun valinta aiheutti jonkin verran pähkäilyä, sillä hintahaarukka kuitenkin oli aika iso. Lopulta TM:n suuri lämpöpumppuvertailu osoitti, että ainakaan siinä vertailtujen koneiden välillä ei juuri mitään teknisiä laatueroja tuntunut löytyvän. Vaikka testissä ei Niben pumppua ollut, niin olemme nyt päätymässä Niben hankintaan – syystä, että saamme sen halvimmalla. 

Niin ne meidän MacGyverit askartelivat rullasta putkea tällaisen systeemin, on ne vaan niin fiksuja!   =) 

Toinen macgyverismin toteutus löytyy parvekkeemme lattiasta, jossa on lattialämmitysputket, tietenkin omalla kierrollaan. Parveketta voi siis lämmittää, tai kesäaikaan vaikka viilentää. Saas nähdä, tuleeko sitä koskaan tehtyä, mutta eipä tuo paljon vaivaa eikä montaa penniä investointia vaatinut toteuttaa muun ohella. Kyllä talonrakennushommissakin voi toteuttaa luovuutta!

Katolla siis keruuputket odottelevat, että joskos ne tilaamamme kattotiilet (sileää Aavaa) suvaitsisivat saapua. Kädet kyynärpäitä myöden ristissä toivomme, että lumisade olisi ollut nyt tässä. Koko tämä aikainen talvi voisi mielestämme mennä sinne missä pippuri kasvaa. (Eikös tuo mennytkin, Ranskan Rivierallahan taisi olla aikamoinen lumimyrsky!)   Kattotiilet olisi saatava ladotuksi paikoilleen ennen talviherran tuloa.

 

3 vastausta artikkeliin ”Lämmönkeruuputkisto katolle

 1. Laura, uskotaan että ne kattotiilet tulevat pian ja pääsemme niitä latomaan… Meillä on aluskatteena materiaali, joka riittäisi yksinkin, joten ei tässä semmoista hätää ole. Mutta näyttäisihän nyt onneksi siltä, että lumisadetta ei pukkaa lähipäivinä…

  Heikki, propellit on hatussa, ja pidetään varulta vähän foliotakin siellä hatun sisällä eikö niin 😉
  Joo ne putket ovat aluskatteen päällä. Auringon hyödyntäminen on vähän hankalaa kun tarpeen ollessa suurin ei aurinkoakaan juuri näy… Mutta tämmöisin pienin kikkailuin saadeaan sitä hyödynnetyksi kuitenkin! Mökillä meillä on Solarventi, joka on ikäänkuin ilmastointilaite, aurinko lämmittää ilmaa ja kuumentunut ilma puhalletaan taloon sisälle. Ulkoisesti tuo näyttää aurinkopaneelilta mutta ei siis ole sellainen. Musta tausta kerää lämmön ja puhallin puhaltaa lämmenneen ilman sisään, tässä matkalla ilma lämpenee noin 20 astetta eli vaikka nollakelillä laite puhaltaa 20-asteista ilmaa sisään. Uusimmassa tm rakennusmaailmassa oli ohjeet miten vastaavan voi itsekin rakentaa. Se on vähän niinkuin ilmastointilaite, jonka työn jälkeen on lämmittäjällä helpommat oltavat. Kesämökillä/vapaa-ajan asunnolla on enemmän kuin loistolaite! Isoon, tekniikkaa täynnä olevaan omakotitaloon vaatisi vähän propelleja saada hyödynnettyä, en ole mikään tekniikan osaaja mutta jonkinsorttista tuloilman esilämmitystähän tuo on. =)

 2. Mullakin oli yhessä vaiheessa ajatus tehdä kattokeräimet. Tarkoitus oli apinoida toteutustapa Luvatalta ja otinkin heihin yhteyttä, mutta ei kuulemma ollut aikaa pientalohankkeelle. Tässä linkki Porin uimahalliprojektiin, josta sain ajatuksen.

  http://www.samk.fi/download/18861_Aurinkoenergian_kaytto_uimahallissa.pdf

  Itse olisin laittanut kuparikaton, joka olisi kerännyt lämmön ja se oltaisiin sitten viety nestekierrolla tekniseen tilaan, josta se olisi jaettu kesällä käyttöveteen ja syksyllä/keväällä tungettu lämpökaivoon (silloin kun aurinkolämpö ei riitä käyttöveden lämmitykseen, se voidaan silti hyödyntää kaivossa, josta se sitten pumpataan maalämpöpumpulla ylös). Nyt on ihan normi betonitiilikatto ilman putkistoja. Terassille ja ulkovälinevarastoon on meilläkin tulossa nestekierto (valut vielä tekemättä niiltä osin, vaikka asutaan jo talossa). Kaivoon lataamisen toteutin sitten laittamalla jäteilmakanavaan nestepatterin, joka puskee ylimääräiset lämmöt kaivoon. Maalämpöfoorumille olen kirjoitellut noista enemmänkin juttua.

  Yksi juttu mitä Luvatan kanssa jutustelusta jäi mieleen, että kannattaa varoa, ettei kattoputkistossa lämmöt laske alle kastepisteen, ettei kondenssi kastele rakenteita. Tietysti jos putkisto on aluskatteen yläpuolelle, kuten varmaan on niin eipä se kondenssi siellä niin haittaa. Räystäällä voi tietysti laudat vähän kostua riippuen siitä miten räystäslaudoitus on toteutettu.

  Kiinnostava projekti teillä ja pitäkäähän propellit hatuissa jatkossakin.

 3. Voi teitä ja tätä aikaista talvea! Itse juuri katselin omia postauksia, että vuosi sitten ensilumi tuli yli kuukautta myöhemmin ja sekin suli nopeasti pois. Meillä oli hyvä tuuri kelin suhteen, koska vuosi sitten tähän aikaan oltaisi oltu kyllä ihan vaiheessa, kiire tuli vaikka talvi tuli myöhäänkin. Tsemppiä!

Kommentointi on suljettu.