Siirtonurmikon asennus

Siirtonurmikko tuli asennettua ennen juhannusta. Sekä kasteltuakin niin märäksi, että uskalsimme ihan juhannuksen viettoon lähteä kodin ulkopuolelle. Tänään palatessa nurmi oli hengissä, eikä siinä vielä kaikki, ihan kuin se olisi kasvanut vähän!

IMG_4243

 

Alkuviikosta pihaa muotoiltiin kaivinkoneella, ja samalla tuotiin vielä multaa. Viime syksynä laitettu multa oli talven aikana painunut niin kovaksi, että se piti möyhentää tämmöisellä vanhalla perinteikkäällä puutarhavehkeellä. Sitten multa tasoitettiin haralla, ja jyrättiin tiiviiksi. Ihan samalla lailla siis kuin ennen nurmikon siemenien kylvämistä.

Keskiviikkoaamuna pihaamme tuli rekkalastillinen tämmöisiä:

IMG_4246 Yhdessä rullassa on neliön verran nurmikkoa ja se painaa noin 25 kiloa. Näitä rullia tuli useita lavallisia, yhteensä n. 415 kappaletta. Niiden asentaminen tulisi tehdä 2 vuorokaudessa niiden saapumisesta, muuten kuivuvat pilalle. Eipä siis muuta kuin hommiin!

IMG_4249 IMG_4252

Nurmikon raidallisuus johtuu siitä, että rullalla ollessa ruoho on painunut rullan ”käärimissuuntaan”. Nurmikon asentaminen oli helppoa, maton reuna vaan asetellaan kiinni edellisen maton reunaan ja rullataan auki vaikka potkaisemalla napakasti. Sitten asetellaan reunat puskuun, ei siis saa mennä yhtään päällekkäin. Saumat laitetaan tiilikuvioon, eli lyhyen sivun saumakohdat eivät tule vierekkäisissä riveissä samaan paikkaan. Nurmimaton reunaa pystyy helposti leikkaamaan, meillä oli käytössä ihan tavallinen puukko.

Ennen mattojen asentamista maahan on sekoitettu lannoite, ja multa kastellaan. Sitten vielä kastellaan nurmimaton päältä niin märäksi, että vesi lotisee jaloissa kun yli kävelee. Me kastelimme oikein törkeän märäksi syystä että olimme tosiaan lähdössä juhannuksen viettoon, ja tiesimme, että nurmikko saisi odottaa pari päivää kastelijaa. Taivaan haltijan uskoimme hieman auttavan, tosin taisi käydä niin, että sadetta ei meidän kodin kohdalla ollutkaan ollut. Vaikka täällä kaupungissa kyllä oli satanut välillä.

Nurmikosta tuli epätodellisen hieno. Koko piha muutti olemustaan aivan täysin! Siitä tuli kuin vanhan, ajat sitten perustetun pihan näköinen. Rakentaja-raukkojen pikku päät eivät meinanneet pysyä muutoksessa mukana. Pyörimme pihalla ihmeissämme emmekä saaneet sanaa suustamme. Vieläkin tuo ihmetyttää. Seuraavat pari viikkoa on huolehdittava, että siirtonurmi pääsee juurtumaan hyvin. Jos siis ei sada, niin sadettaja tulee olemaan päällä koko ajan. Alkavasta viikosta on povattu helteistä, joten varmasti kastelu on tarpeen.

Jotakuta voipi nyt kiinnostaa, että mitäs se tämmöinen lysti sitten maksaa. Meille tilattiin 400 neliötä nurmikkoa. Edullisimman tarjouksen saimme Vihermatto-nimiseltä toimittajalta. Heidän hintansa oli 1400 Euroa ja jotain päälle, siinä siis nurmikko + rahti. Rahdin hinnoissa oli satasienkin eroja eri toimittajilla, pelkkää nurtsin neliöhintaa ei siis kannata tuijottaa jos aikoo tilata. Toimittajia on kyllä paljon. Ihan kaikilta joille tarjouspyynnön laitoimme, emme edes tarjousta saaneet. (Mutta tämmöiseenhän on ihan tottunut raksaprojektin kuluessa, ei se nyt enää hetkauta, että firmoja eivät kiinnosta ihmisten pienet tarjouspyynnöt.Ensi alkuun sitä ihmetteli.) Monia tarjouksia kuitenkin saimme.

Toimituksessa ei tullut erikseen mitään ohjeita, mutta ohjeitahan oli netti pullollaan. Kaikitenkin asennus oli aikamoinen urakka, mutta kuitenkin helpompaa kuin aavistimme. Rankinta olivat valmistelutyöt ja rullien nostelu. Kuitenkin 400 kertaa 25 kiloa, jokainen rulla ensin lavalta kottikärryyn ja kottikärrystä omalle paikalleen. En viitsi laskea kuinka monta kiloa siitä tulee. Vaan onhan tähän nostelemiseen ja rehkimiseenkin tottunut kuluneen reilun vuoden aikana. Ihan kaksin tehtiin kun emme kehdanneet juhannuksen alla kysellä talkootyövoimaa. Tulipahan bodailtua.