Rakennesuunnittelu

Tässä on esimerkinomaisesti elementtikuva yhdestä taloomme tulevasta elementistä. Siitä käy varmasti ilmi paljonkin asioita, mutta itselleni tämä alue on ollut tuskallisen hankala hahmotettava. Suunnitelmissa vilisee numeroita, kirjaimia ja viivoja, joista en tajua yhtikäs mitään. Kumma juttu vaan, että tiukan paikan tullen sitä oppii auttavasti ymmärtämään vaikka insinööritieteitä. No, rakennesuunnittelutoimistoa en ihan heti ole kuitenkaan perustamassa, vaan jätän sen viisaammille. Kuten esimerkiksi Ari Korhoselle, jonka käsialaa tämänkin elementin rakennesuunnitelma on.

Betonielementtitalon rakennesuunnittelu on se kaikkein tärkein työvaihe. Siinä pitää sovittaa hyvin monenlaisia asioita yhteen. Elementtien koko, niiden kantavuudet ja painot, liikuntasaumat ym. asiat kulkevat käsi kädessä toimivuuden ja  ulkonäön kanssa. Kaikki asiat tulee huomioida. Kun elementit valetaan tehtaalla rakennesuunnitelmien mukaan, niin sieltähän tulee valmiina seiniä joissa on kolot pistorasioille ja valokatkaisimille, putkitukset sähköjohdoille, lvi:lle, läpiviennit, lampun paikat, kaikki. Sitten tulee iso nosturi, joka nostaa talon paikalleen. Seinät, ontelot, kantavat väliseinät, porraskin tulee meille samaan syssyyn.

Betonia-talo valmistuu sandwich-elementeistä, joissa on siis ulkopuolella valmiiksi valkoinen betonikuori, välissä uretaanieriste ja sisäpuolella on harmaa sisäpuolelta sileä betonikuori. Niihin seiniin, joihin tulee laudoitus, ei tietenkään valkobetonia tule, vaan koolaukset laudoitusta varten kiinnitetään harmaan betonin päälle. Yksi mahdollinen toteutustapa on eristerppauselementti, jossa on betoninen sisäkuori, eristekerros, ja sen päälle tulee rappausverkko ja tähän päälle siis rapataan talo ulkopuolelta siinä vaiheessa kun se on pystyssä. Meidän valitsemamme valkobetoninen kuori on yksi mahdollinen valinta, pinnasta tulee pesubetonipinta eli sellainen vähän karhea, jossa erottuu kiviä. Ulkokuoren saa myös harmaanbetonilla ja rappaus päälle. Tai tuon pesubetonipinnan vaikka harmaana.  Eri betonifirmoilla on erilaisia tuotteita. Kaikilta ei ehkä saa kaikkea.

Rakennesuunnittelu on tarkkaa hommaa. Millintarkkaa. Rakennesuunnittelija työskentelee yhteistyössä arkkitehdin, sähkösuunnittelijan, lvi-suunnittelijan ja pääsuunnittelijan kanssa. Vastaava mestarikin liittyy tähän joukkoon. Useinhan ainakin jotkut heistä ovat sama henkilö. No, arvatkaapa, kuka on se, jonka täytyisi pysyä mukana ihan kaikissa näissä asioissa? Varmistaa, että kaikki ovat muistaneet, viitsineet ja halunneet huomata ihan kaikki asiat? Ja tarkastaa vielä kerran, sekä kerran kiellon päälle? No rakentajapa tietenkin.

Betonisia linkkejä:   
 www.betoni.com/
Laukaan Betoni  valmistaa meidän talomme sinät.