Betonielementtitehtaalla

Viime viikolla kävimme Laukaan Betonin tehtaalla katsomassa elementtien valmistusta ja keskustelemassa yksityiskohdista. Taloomme tulee osittain puuverhous, ja osittain valkobetoniseinää pestyllä pinnalla. Se on kaunis! Valkoiset kivet kiiltelevät auringossa. Seassa on muutama harmaa kivi ja siellä täällä yksittäinen musta. Tämä kuva on tehtaan pihalla siirtoa odottavasta vastaavanlaisesta elementistä. Koska yhdistelmä valkoinen pinta, kamera ja harrastelijakuvaaja on haasteellinen, niin pienemmässä kuvassa on verrokkina harmaa vastaava pinta. Siinä on harmaa betoni ja kivetkin ovat tummempia. Tämä valkoinen on oikeasti hohtavan valkoinen. Kivet kiiltelevät auringossa. Kivi on kotimaista valkoista kiveä.

Valkobetoni pesupinnalla
Harmaa betoni pesupinnalla

Tehtaan pihalla elementtejä säilytetään odottamassa kuljetusta rakennuspaikoille. Tehdas ja sen ympäristö eivät todellakaan ole mitään hienoja paikkoja, ennemminkin jotenkin rappioromanttisen oloinen tunnelma vallitsee. Laukaan Betonilla on tehtaat niin Laukaassa kuin Jyväskylässäkin, Laukaahan on pieni kunta Jyväskylän kupeessa. Nämä kuvat ovat Jyväskylän tehtaalta.

Elementtejä on vaikka minkälaisia! On eri paksuisia, eri näköisiä pintoja, erilaisia eristeitä… Sehän juuri onkin tämän materiaalin mahtavin puoli, että sitä voi muokata mahdottoman monella eri tavalla. Erilaisia pintoja, eri värejä, Urituksia, kuviointeja… Eristeissäkin on valinnan varaa. Meille tulee spu-eriste sandwich-elementin sisään, suomeksi se on uretaania. Mutta näkyi siellä olevan vielä perinteisiä villojakin elementin sisällä. 

Sitten vielä näkymää tehtaan sisältä, missä elementtejä valmistetaan.

2 vastausta artikkeliin ”Betonielementtitehtaalla

Kommentointi on suljettu.