Sisustussuunnittelu

Sisustussuunnittelijan käyttöä ei suuresti mietitty rakennusprojektimme suunnittelun alkuvaiheessa. Tuumimme ennemminkin niin, että siinä on aivan loistava keino säästää rahaa, ettei käytä mitään sisustussuunnittelijaa. (Kuinka väärässä olimmekaan.) Ajattelimme, että arkkitehdin kanssa käydyt keskustelut ovat aivan riittäviä, siitä eteenpäin mennään itse. Omaan makuun luottaen ja eri toimittajia kilpailuttaen. Miten helppoa. (Kuinka väärässä olimmekaan siitä helppoudesta.)

Minulla on aina ollut hyvin selvät ajatukset siitä, minkälainen unelmieni koti on. Makuni on lyhyesti sanoen kuivahkon klassinen. En ole trendien perään. Olin tehnyt arkkitehtia varten ”vanhanaikaisen” lehtileikekirjan. Projetin kuluessa olen sähköistänyt tätä elämänaluettani ja siirtänyt sen pilveen, mutta on se leikekirjakin tallessa. Pilvessä, kuten vaikka Pinterestissä, on kätevä säilyttää fiilistelykuvia, niitä voi sitten sieltä jakaa haluamilleen ihmisille. 

Tykkään kovasti suunnitella ja fiilistellä. Myös työskentely arkkitehdin kanssa oli todella antoisaa. Hänellä oli näkemystä ja taitoa. Tunsin, että hän ymmärsi aina mitä pyysimme, halusimme, tai senkin mitä emme pyytäneet mutta tarvitsimme oikeasti. Oli aivan mahtavaa mennä yhdessä kohti sitä tavoitetta, lopputuotteena siinsi sisältä ja ulkoa harmoninen ja kaunis talo. 

Pudotus seuraavan portaan suunnittelijoiden kanssa työskentelyyn oli kuin hyppy avantoon. Polskis, meidät heitettiin keittiösuunnitelijoiden kanssa palaveriin. Järkytys oli todella kova, kun linjakkaan talomme pohjaan alettiin lätkiä ties minkälaisia keittiön pläjäyksiä. Pääasiallisena agendana näytti olevan halu myydä mahdollisimman kalliit kalusteet. Alkeellisimmat sommittelun perusteet olivat jääneet opiskelematta. Kauneuden tajua ei ollut annosteltu kauhalla näille ihmisille, joiden pääasiallinen halu oli myydä. Kaikki paikat täyteen lastulevyä vaan.

Myös alustavat käynnit laattaliikkeissä olivat kidutusta. Jotkut myyjät eivät tuntuneet tietävän mistään mitään. Sitten taas oli se toinen ääripää: Myyjä, joka tietää tismalleen tarpeesi. Ihan turha oli yrittää mussuttaa kiihkeän myyntipuheen väliin mitään suomalaisesta metsästä johon talo on istutettu ja johon sisuksienkin tulisi sopia. Eikä mitä, tässä on näitä italialaisia marmorilaattoja ja hintakin vain vähän alle kaksisataa neliö. Upea kivitalo ansaitsee upeat lattiat!  Keittiöön kiinalaista kiveä vain kahdeksankymppiä, jos haluatte halvempaa, tämä ainutkertainen mahdollisuus on rajatun aikaa, joko tilataan. 

Alkoi olla selvää, että tarvittiin apua pintamateriaalien valinnassa ja yhteen kokoamisessa. Alkoi nimittäin näyttää siltä, että oli erittäin vaikeaa pitää kiinni  omista mielipiteistään miljoonien vaihtoehtojen keskellä. Maallikkona oli myös usein vaikeaa arvioida tuotteiden todellista hintalaatusuhdetta.  

Monia sisustussuunnittelijoitakin tapasin rautakaupoissa, tapahtumissa, messuilla jne. Ei vaan tullut kenestäkään sellaista kuvaa, että haluaisimme yhteistyötä jatkaa. Tuntuivat vierailta. Sitten Starkin naistenillassa löytyi aarre. 

Koen ihan yleisesti niin, että ihmisten välisellä kemialla on suuri merkitys. Ulla Perämäen kanssa tuli heti sellainen olo, että nyt ollaan osaavissa käsissä ja ajatellaan yhteneväisesti asioista. Myöskin hänen ammattitaitonsa materiaalien ja toimijoiden suhteen vakuutti. Ullan kanssa päädyin keskustelemaan siinä vaiheessa, kun keittiösuunnittelu ei ottanut onnistuakseen keittiöfirmojen kanssa. Suunnilleen itkua vääntäen selitin tilanteen. Levitimme fiiliskansion ja pohjakuvat pöydälle, keskustelimme laajoista linjoista ja koko taloprojektista yhdessä. Lopulta päädyimme ostamaan keittiösuunnittelun Ullalta. Sitä en kadu hetkeäkään, keittiöön tuli sellaisia elementtejä joita kukaan toinen ei osannut ehdottaa. Silti se on selkeämpi ja klassisempi kuin kenenkään toisen tekemä ehdotus. 

Ullan ydinammattitaitoa on ymmärtää nopeasti se, missä asiakas menee ja mikälainen tämän rakennus- tai sisustusprojektin luonne on. Aivan olennaista meidän yhteistyössämme on ollut Ullan kyky sulkea pois  vääriä vaihtoehtoja, samalla kartoittaen asiakkaan tarpeita. Miten tämän selittäisin, Ulla on ollut aivan korvaamaton apu suunnitelmien, todellisuuden ja niiden välillä vallitsevan markkinointi- ja myyntikaaoksen yhteen sovittamisessa. Tiedättehän, talon suunnittelu on taidetta. Talonrakennustarpeiden myynti taas on raakaa bisnestä. Vaihtoehtojen määrä on niin mieletön, että niistä valitseminen on vaikea siinäkin tapauksessa että on päättänyt pysytellä yksinkertaisessa skaalassa. Ulla on ollut linkkimme tässä välissä.

Keittiösuunnittelun jälkeen kävimme läpi muutaman ongelmallisen tilan talosta: vanhempien makuuhuoneen järjestelyt kalusteineen, kiintokalusteineen, pistokkeineen ja kaikkineen. Suunnittelimme myös kylppäreiden järjestyksen: mihin vesipiste, mihin suihku, mihin kalusteet. Vanhempien kylpyhuoneeseen hän myöskin teki ehdotuksen laatoituksesta, ja sen mukaan laatoitimmekin.


Koko ajan Ulla on ollut saatavilla ja häneltä on voinut kysyä pieniä asioita siellä täällä. Hän on myös seurannut projektimme edistymistä ja käynyt myös paikan päällä katsomassa tilanteen siinä vaiheessa, kun on tarvinnut. 

Keskustelut Ullan kanssa ovat olleet aina antoisia. Luottamuksellisen ja ystävällisen suhteemme vuoksi olen kokenut, että hän on voinut sanoa myöskin jos joku ajatuksemme on ollut huono. Nimenomaan tällainen apu on korvaamatonta. Että joku sanoo suoraan: Ei tuota/tuollaista. Samoin on hyvä tietää, mistä kysellä jos tarvitsee jonkin alan ammattilaista. Ullalla on hyvät verkostot.

Ullan apua käytimme laattojen valinnassa. Niitä pohjusti kuukausia kestänyt yhteinen taipaleemme tämän talon suunnittelun prosessissa. Tyyli oli tiedossa ja selkeä, nyanssien muutoksia oli kypsytelty yhdessä. Omaa valintaamme olivat Saima-parketti ja Tulikiven laatat. Tähän maailmaan sopivia ehdotuksia pyysimme sitten Ullalta. Minulla on niin iso luottamus hänen ammattitaitoonsa, että olisin huolinut kotiini vaikka näkemättä Ullan valitsemat laatat. Hänen esitellessään vaihtoehdot, oli helppoa tehdä valinnat niistä. Itse asiassa tämä prosessi on ollut niin dialoginen, että sana valinta ei sinänsä oikein kuvaa tilannetta. 

Monet pienet asiat on tullut matkan varrella kysäistyä Ullalta, ja omille ajatuksille on saanut vahvistusta ja tukea. On sieltä täystyrmäyksiäkin tullut. Sisustussuunnittelijan käyttö on maksanut itsensä takaisin monet kerrat, sillä loppuviimein laskujen yhteissumma on tähän mennessä ollut alle tuhat euroa. Sillä hinnalla olemme saaneet aivan upean, yhtenäisen materiaalimaailman. Esimerkiksi Ullan valitsemat laatat olivat niin edullisia esimerkiksi laattaliikkeen alunperin ehdottamiin verrattuna, että helposti voi puhua tuhansien eurojen säästöstä. Tietysti jos olisimme lähteneet piirrättämään tarkkoja kuvia eri tiloista, hintakin olisi ollut ihan erilainen. Sellainen lähestymistapa ei kuitenkaan meille olisi sopinut. 

Vaikka Ullan yritys Sisustus Elliina tekee tiivistä yhteistyötä Starkin kanssa, ja hän työskentelee Starkin tiloissa paljon, mitään ”pakkoliitoksia” Starkin kanssa ei ole tehty. Esimerkiksi laatat pystyimme helposti kilpailuttamaan muidenkin kanssa ja valitsemaan sieltä, mistä saimme halvimman tarjouksen. 

Tähän yhteistyöhön olen ollut todella tyytyväinen. Ihan heti ei tule mieleen ketään toista projektissa mukana ollutta, josta olisi pelkästään positiivista sanottavaa.

2 vastausta artikkeliin ”Sisustussuunnittelu

  1. Olen kuullut paljon hyvää tästä Ullasta monesta suunnasta. Itse en koskaa sinne rakentaessamme kuitenkaan häntä tavannut, vaikka Starkilla välillä vierailinkin. Tuollaiset ihmiset ovat rakentaessa aarteita. Tsemppiä loppurutistukseen.

  2. Vau, kuulostaapa hienolta yhteistyöltä! Voi kun olisi itsekin törmännyt tuollaiseen ihmiseen matkan varrella. Mehän kysyille sisustussuunnittelua ja pelkkä olohuone-ruokatila olisi maksanut 4000€. Emme uskaltaneet edes kysyä mitä kylpyhuoneet ja muut olisivat kustantaneet. Tuohon teidän hintaanne olisimme kyllä ehdottomasti käyttäneet sisustussuunnittelijan apua. Etenkin juuri laattavalinnat ovat olleet vaikeita ja aikaavieviä.

Kommentointi on suljettu.